LAS Barje z zaledjem (oz. vodilni partner CERPOK Preserje) je v sodelovanju z Luko Koširjem, glavnim chefom Gostišča Grič pripravil skupni projekt Trajnostna zelena gastronomija CREA MED. Luka Košir je bil v letu 2021 za svoje delo nagrajen z Michelinovo zvezdico. Projekt je že potrjen tudi s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter podpisana pogodba o sofinanciranju projekta iz sklada ESRR.
V okviru projekta se bo uredila demonstracijska kuhinja in izvedlo 14 delavnic in izobraževanj. Predstavljene bodo različne vsebine, in sicer:
- Predstavitev lokalnih pridelovalcev
- Pomembnost sezonske uporabe živil, shranjevanje surovin in samooskrba; - Praktično shranjevanje živil, kisanje, fermentacija, sušenje, soljenje, …)
- Nabiralništvo - delavnica s sprehodom v naravo, spoznavanje sezonskih samoniklih rastlin in potem priprava jedi
- Tradicija in jedi: Priprava nekaterih lokalnih tradicionalnih jedi z modernimi pristopi in praktičnimi tehnikami
- Migracije živil v Slovenskem okolju in spoznavanje vpliva Alpsko Jadranske regije na razvoj kulinarike v našem okolju;
- Vključevanje lokalnega kulinaričnega utripa v šole in spoznavanje pomembnosti zdrave prehrane, samooskrbe in tradicije - delavnica
Več informacij o projektu si lahko preberete tukaj.
Comments